topscroll-arrow

Verkiezing: Beste kookclub van Nederland, editie winteroogst!

Zondag 10 maart 2024 was het zover: de tweede editie van de ‘Beste Kookclub van Nederland’-verkiezing vond plaats, in de Kookfabriek in Utrecht. Het thema van deze editie was winteroogst.
Uit maar liefst 21 inzendingen werden 8 kookclubs gekozen die op zondag 10 maart 2024 in de Kookfabriek in Utrecht de strijd aangingen om de titel ‘Beste Kookclub van Nederland 2024’, onder toeziend oog van juryleden Sandra Ysbrandy, Tim Delissen, Jonathan Karpathios en Willem van Santen.

Voorgerecht: zelf bedacht

Tijdens de eerste ronde kookten de deelnemers het voorgerecht dat ze instuurden bij de inschrijving van de kookclub-verkiezing. De clubjes hebben hier thuis dus uitgebreid op kunnen oefenen. Zodra het startsignaal klonk snelden ze dan ook naar hun kookeiland om direct aan de slag te gaan en hun gerecht aan de jury te laten proeven. Voorwaarde voor het voorgerecht was dat het vegetarisch moest zijn en met wintergroenten in de hoofdrol – wat overigens beide voor de gehele kookwedstrijd gold. Een uur laten verschenen acht totaal verschillende, stuk voor stuk verrassende gerechten voor de neuzen van de jury: van coquilles van koningsboleet tot een open lasagne met kimchi.

Hoofdgerecht: de mysterybox

Ronde twee draaide om het hoofdgerecht. Hiervoor kregen de acht kookclubs een mysterybox met winteroogst groenten. Ze hadden in totaal anderhalf uur de tijd om hier een hoofdgerecht mee te verzinnen én te bereiden. Tijdens deze opdracht werden ze begeleid door sterrenchef Niven van Bronckhorst-Kunz, Restaurant Triptyque.

Nagerecht: technische opdracht

Het nagerecht was een technische opdracht, zoals bekend van Heel Holland Bakt. De deelnemers kregen slechts één uur de tijd om een appeltaartje te bakken. Hiervoor kregen ze alle ingrediënten en een recept waarin een aantal essentiële onderdelen waren weggelaten. Tijdens deze ronde was de spanning in de Kookfabriek goed te voelen, maar wederom lukte het elk team om binnen de tijd een dessert op tafel te toveren. Verrassend genoeg zagen ze er – ondanks hetzelfde recept – allemaal net even anders uit.

De winnaar: CuliClub!

Na uitgebreid beraad van de jury waren ze het er unaniem over eens, de winnaar van de Beste Kookclub van Nederland- verkiezing 2024 werd de CuliClub! Met hun open lasagne met kimchi als voorgerecht, romige risotto van parelgort en het geslaagde appeltaartje waren ze de terechte winnaars. De winnende kookclub gaat dineren bij Groene Michelinster chef van Bronckhorst-Kunz.

De 2e plaatst werd gewonnen door de Culinaire 5 en de 3e plek was voor de Kokkeroontjes.

De kookclub van het jaar verkiezing wordt georganiseerd door WMF, Foodies Magazine, Farm Kitchen’s De Kookfabriek en  ATAG.

Bekijk de aftermovie van deze zeer geslaagde dag

Met WMF in de hand ontmoeten kookliefhebbers elkaar in de keuken

Bij WMF geloven we dat de beste culinaire herinneringen gemaakt worden in de keuken, samen met een team van vrienden, collega’s of familie. Van de voorbereiding tot samen genieten aan tafel, het start allemaal met kwalitatieve ingrediënten en hoogwaardige, functionele en mooie producten. Ook bij The Farm Kitchen's Kookfabriek staat het plezier hebben en de samenwerking in alle fases centraal, een samenwerking kon daarom niet uitblijven.

De zes vestigingen van zijn daarom voorzien met de beste WMF producten die zowel de onervaren als ervaren koks helpen bij het creëren van een bijzonder moment tijdens het koken en volgen van de workshops.

Kookliefhebbers

Over The Farm Kitchen's Kookfabriek

The Farm Kitchen's Kookfabriek is een kookstudio met zes vestigingen door heel Nederland. Als kookstudio zijn ze gericht op het geven van uitdagende en gezellige kookworkshops en daarnaast verzorgen ze ook vele andere culinaire evenementen op maat. Van beurzen tot vergaderingen en productpresentaties, alles is bij hen mogelijk.

The Farm Kitchen's Kookfabriek slaat sinds 2022 een nieuwe weg in en gaat voor good soil, good food en good people. Ze koken daarom uitsluitend groentemenu's en gebruiken hiervoor groenten van een lokale, regeneratieve teler. Zo komen er altijd eerlijke en gezonde gerechten op tafel te staan van ingrediënten met de mooiste natuurlijke kleuren die rijker zijn aan smaak. En gezond en duurzaam saai? Hun workshops bewijzen het tegendeel. Verleiding, genieten, beleven en ontdekken; daar draait het voor hun om in de keuken.

Waar? The Farm Kitchen's Kookfabriek kun je vinden in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Groningen, daarnaast kunnen ze ook workshops op locatie verzorgen. Iedere locatie is uniek en heeft een andere inrichting en uitstraling, zo is er altijd een passende locatie voor het evenement.

The Farm Kitchen's Kookfabriek